Myndigheten Tillväxtanalys har fått i uppdrag att kartlägga potentiella och genomförda ägarskiften i den svenska företagsstocken (alla företag eg.). Uppdraget har man fått av Regeringen mot bakgrund av att en stor grupp företagare i Sverige tillhör den generation som snart kommer att lämna arbetsmarknaden och vad händer då med deras företag?
Stig Björne
Sverige en stor andel företag som ägs och drivs av individer äldre än 55 år i jämförelse med andra länder. En betydande del av dessa företag troligen att behöva skifta ägare inom en tioårsperiod då många helt enkelt går i pension.
Rapporten visar
- 87 procent av företagen oförändrad status från ett år till ett annat, medan 2 procent skiftar internt (inom familjen), 6 procent skiftar externt och cirka 5 procent läggs ner. Med andra ord är det en relativt låg andel av företagen som får en ny intern ägare medan det är vanligare med externa ägarskiften.
- Exit genom internt ägarskifte eller nedläggning av företaget är vanligare förekommande när dessa drivs av äldre företagsägare. Företag med färre anställda och lägre omsättning läggs ned i större utsträckning. Det är inga större skillnader i omsättning på de företag som skiftar internt eller externt respektive inte förändrar ägarstatus – åtminstone inte bland företagen med tio eller fler anställda. Större företag skiftas oftare externt till nya ägare oavsett företagarens ålder.
- Företag där ägandet skiftas internt och alltså förs vidare till andra familjemedlemmar har en högre överlevnadsgrad än de företag som går till externa ägare. Detta resultat håller oavsett storlek på företaget (det vill säga både bland företag med färre än tio anställda och bland större företag).
- Det finns skillnader mellan branscher i vilken utsträckning företag skiftas internt eller externt eller läggs ned. Högst andel externa skiften och nedläggningar återfinns inom hotell- och restaurangbranschen, grossist- och detaljhandel samt jord- och skogsbruk.
Stig Björne