Myndigheten Tillväxtanalys har gjort en kontrafaktisk utvärdering av Myndigheten Vinnovas Vinn Nu samt Forska och Väx-program. De statliga stöden är till för att främja innovation och entreprenörskap.
Stig Björne
Utvärderingen omfattar ovanstående två program under åren 2006 till 2010. Och man har följt företagen som har fått stöd under stödperioden och upp till fem år efter att stödåtgärden genomförts.
Ett av syftena med analysen är att den även ska utmynna i rekommendationer som kan underlätta framtida effektutvärderingar av selektiva företagsstöd. För att kunna genomföra utvärderingen har man använt sig av en mikrodatabas över ett stort antal selektiva företagsstöd i Sverige.
Databasen används för att matcha företag som mottagit ett stöd mot liknande företag som inte fått något stöd från något av de utvärderade stödprogrammen. Anledningen till denna metod är att det är viktigt när de kontrafaktiska effekterna av företagsstöd skall analyseras.
Teoretiskt är det möjligt att stödföretagen skulle haft en bättre utveckling även om de inte erhållit stöd från Vinnova. Man eftersträvar alltså att finna företag som är så lika som möjligt ”tvillingföretag”. Man använder en matchningsmetod, så kallad Coarsened Exact Matching (CEM), som har en rad fördelar mot den mer frekvent använda Propensity Score Matching (PSM).
Det man mäter är eventuella effekter av företagsstöden analyseras på arbetskraftens produktivitet antal anställda, , omsättning – och omsättningstillväxt, samt andelen arbetstagare med högre utbildning eller forskartjänst.
Vad kommer man fram till då? Jo, utvärderingen/analysen indikerar inga statistiskt säkerställda positiva effekter av stöden på antal anställda, arbetskraftsproduktiviteten, andelen högutbildade arbetstagare eller andelen forskare; varken under programmens löptid eller efter det att stöden avslutats.
Den enda positiva effekten är att stödföretag med högst sex anställda, efter stödprogrammets avslut, uppvisat cirka 20 procents försäljningsökning. För större företag finns det ingen effekt på försäljning.
Man drar slutsatsen att ”…ger resultaten inga stöd för att de två programmen till innovationsbenägna små – och medelstora bolag hitintills har haft de önskade effekterna under den studerade tidsperioden (2006–2010) jämfört med den kontrafaktiska gruppen”. Inte så effektivt stöd med andra ord.
Läs mer eller ladda ned hela rapporten
Stig Björne