Börsen under resten av terminen 2011

Igår när EU-ledarna presenterade krispaketet för Grekland var det rally. Börsen steg 4 %. Bankaktierna vann. Grekland fick lättnader i statsskulden. Grekland måste fortsätta spara. Risken är att man med utförda åtgärder skjuter problemen framför sig. Åtminstone om man ska tro på RBS chefsekonom. Konjunkturen är rent allmänt på väg ned och USA har definitivt inte löst sina egna ekonomiska problem.

Dagens industri (DI.se) skriver idag om att Italien (som har en av världens största statsskulder) sålde statspapper med hög ränta och svag efterfrågan. Räntan på treåriga statsobligationer var nära fem procent och man lyckades inte sälja allt som var tänkt. Italien har krav på sig att sälja statliga tillgångar och spara i statsbudgeten. Italien är nära en regeringskris och är EU:s tredje största ekonomi.

SEB presenterade även sin kvartalsrapport som var bättre än förväntat. Aktien steg med över 6 % och kursen har inte varit så hög sedan juli 2011.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.