Entreprenörsskapet och småföretagandet växer i Sverige

Fler entreprenörer
24 jun, 2014 av Stig Björne
Entreprenörskapsforum presenterade i juni Global Entrepreneurship Monitor som visade att antalet svenskar som kan identifieras som entreprenörer i princip har fördubblats åren mellan 2007 och 2013,  från 4,2%t 2007 till 8,3% 2013.

Sverige har internationellt klättrat till positionen som ett av de mest innovationsdrivna länderna i Europa. Svenskarna är även bäst när det gäller förmågan att se affärsmöjligheter i sitt närområde, men det tar tid att växa. Endast 6% av företagarnaset möjligheten att anställa fler än 20 personer inom 5 år vilket är en av de lägsta siffrorna i undersökningen.

Kvinnors företagande ökar betydligt snabbare än männens. Svenska kvinnliga experter värderar balans mellan företagande och privatliv högre medan manliga ex­perter rankar entreprenörers nöjdhet högre. Kvinnliga entreprenörer har en högre grad av välbe­finnande än manliga entreprenörer. Entreprenörer är även lyckligare eftersom de upplever en högre grad av arbetstillfredsställelse och högre motivation att arbeta. De är även mindre sjuka.

Småföretagens tillväxthinder
24 oktober, 2014 av Stig Björne
Tillväxtverket gav i oktober ut sin undersökning: ”Företagens villkor och verklighet”, som var en av de största undersökningarna i sitt slag omfattande 16 000 företag. Poängen med undersökningen var att få en bättre förståelse för villkoren och verkligheten som skapar förutsättningarna för att överhuvudtaget driva företag i Sverige. Den senaste undersökningen innan 2014 var från 2011.

Simrishamns kommun – Årets nyföretagarkommun 2014
29 oktober, 2014 av Stig Björne
Nyföretagarcentrum och Visma delade ut sitt  årliga pris till en kommun som varit mest framgångsrik med att bidra till att starta nya företag. Utmärkelsen baseras på statistik över antalet nya företag per 1000 invånare från den 1 januari 2013 till den 30 juni 2014. Vinnare av tävlingen blev Simrishamns kommun på Österlen i Skåne.

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.