Förvärvskvoten – hur stor andel arbetar

Ett mått för att mäta hur en kommun ”mår” är förvärvskvoten. Den mäts genom att dela antalet sysselsatta med antalet invånare. Då får man den andel av hela befolkningen som arbetar.

Högst förvärvskvot i hela riket har Solna med över 52 procent. Därefter – med en förvärvsfrekvens över 0,5 – kommer Sundbyberg, Knivsta, Vallentuna, Nykvarn, Stockholm, Habo och Värmdö kommuner.

Haparanda har Sveriges lägsta förvärvskvot, 0,36 dvs att endast en av tre som bor i Haparanda kommun arbetar. Det kan bero på flera faktorer. Den vanligaste är att befolkningen har en hög medelålder och att det finns många pensionärer. Andra kommuner med en förvärvskvot under 0,4 är: Ljusnarsberg, Hällefors, Pajala, Munkfors, Eda, Åsele och Övertorneå.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.