Börsåret 2011 närmar sig slutet

Nu är det rea på Stockholmsbörsen. Dagens Industri har listan på börsens dyraste och billigaste bolag i förhållande till årets vinst.

Stig Björne

Mest får du betala för ett bolag som i år tagit en lyckosam djupdykning i Norge. Vill du köpa riktigt billigt får man inrikta sig på bolag där förväntningarna på framtida vinster är mycket lågt ställda i förhållande till årets resultat. Billigast är Skanska.

Oron för framtiden och försämrade konjunkturutsikter har pressat ned aktiekurserna på börsen i år. Baserat på måttet pris genom vinst, så kallat p/e-tal, är börsen ovanligt billig. Det genomsnittliga bolaget på Stockholmsbörsens storbolagslista beräknat på årets vinster ha ett p/e-tal på 11,1 jämfört med det historiska snittet på 15.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.