Mera uppåt på börsen – Bankerna går bra

Idag torsdag har det skett stora uppgångar på bankaktierna i Sverige och övriga Europa. Enligt DI.se beror det på de lyckade obligationsförsäljningarna från olika europeiska länder. Marknaden pustade ut. Det är första gången sedan Frankrike fick sänkt kreditbetyg som de sålde obligationer.

Stig Björne

I Europa tidigare under dagen var Deutsche Bank upp med 9% och Commerzbank med 13%.  De obligationer som såldes hade bland annat löptid till 2019 till maxräntan 4,6% och med löptid till 2022 till maxräntan 5,4%. Spanien sålde statsobligationer för 6,6 miljarder euro.

Vid stängning var OMXS30 0,9% upp till noteringen 1.037,8. Därmed noterade index sin högsta stängning sedan 1 augusti 2011.

I USA rapporterade Morgan Stanley och Bank of America positiva kvartalsresultat.

SSAB A steg 4,3% under förhållandevis livlig handel. Förväntningarna på stålpriser har ökat efter nyår och torsdagens uppgång kan vara en effekt av att ett stort stålföretag sägs vilja genomföra betydande prisstegringar på tunnplåt under det första kvartalet.

De nordiska bankerna följde med uppåt. SEB A steg mest i Stockholm, med 3,2% till 42,09 kronor, med Swedbank A som god tvåa tack vare en uppgång på 2,7% till 98,90 kronor.

Ericsson B steg 2,1% till 68,35 kronor, trots svaga kvartalssiffror från samriskbolaget Sony Ericsson.

”Uppenbarligen bestämmer man sig för att Sony Ericsson inte spelar någon roll. Nu handlar det mer om spekulation inför Ericssons rapport”.

/Lars Söderfjell, analytiker på Ålandsbanken

Enligt Bloomberg News har kinesiska ZTE och Ericsson nått en överenskommelse om att dra tillbaka de stämningar bolagen riktat mot varandra.

De bolag i OMXS30-indexet som gick sämst är de som brukar vara stabilast när det går ned, Swedish Match, Astrazeneca och Tele2. Alla gick ned med drygt 2%under dagen.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.