Börsåret 2012 har kommit igång på allvar

Börsåret 2012 har kommit igång på allvar och trenden hittills har varit uppåt. De senaste två veckor har börsen gått upp mer än 4%. Frågan med stort F är åt vilket håll det kommer att peka när året är slut och hur vägen vägen dit kommer att gestalta sig. Det tenderar att svänga ganska rejält.

Stig Björne

Konjunkturtecknen i Sverige pekar nedåt och i större delar av Europa ser det likadant ut även om Tyskland går bra. De senaste dagarna har både Spanien och Italien kunnat låna billigare än tidigare när räntorna på deras statspapper har sjunkit. Sedan har vi oroligheter mellan USA och Iran, skuldutvecklingen i USA och relationen mellan Obama och den republikanska kongressen etc.

Svensk ekonomi kommer inte växa alls 2012. Det spår Nordeas chefsekonom Annika Winsth, som fick rätt inför 2011 när hon då gjorde den mest optimistiska spådomen. Det är de båda ekonomerna överens om. När bankerna måste bygga upp sina kapitalbaser kommer det bli svårare för företag att få banklån, vilket i sin tur kommer att hämma företagens investeringar spår Annika Winsth. Sven-Arne Svensson har den högsta BNP-siffran av alla professionella prognosmakare för 2012.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.