Sänkta kreditbetyg för nio länder

Förra fredagen sänkte kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s nio av de 16 europeiska ländernas betyg, bla sänktes Frankrikes betyg med ett steg till AA+ från AAA.  Det meddelade Stadart & Poor i ett pressmeddelande som skickades sent på fredagskvällen. Sju betyg lämnas orörda.

Vissa länder åker på stora nedgraderingar. Kreditbetygen sänks med två steg för Cypern, Portugal, Italien och Spanien och ett steg för Slovaken, Österrike, Malta, Frankrike och Slovenien. Vidare menar Standard & Poor´s att utsikterna framåt för 14 av de 16 länderna är negativa.

Kreditvärderingsinstitutet nämner EU-toppmötet den 9 december, inför vilket länderna sattes på nedgraderingslistan.  Standard & Poor anser att både resultatet därifrån och åtföljande uttalanden från politiker tycks otillräckliga för att hantera situationen.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.