Börsen i januari 2012

Årets uppgång rör sig runt sex-sju procent och är den bästa på länge, på 15 år enligt di.se.  Flera av storbolagen ligger bakom den totala uppgången (dock inte Ericsson som inte gått särskilt bra minst sagt). Aktier som däremot har gått bra är Stora Enso, Lundin Mining och SSAB har bidragit till utvecklingen.

Stig Björne

Stig Björne, Stockholmsbörsen

Flera av storbolagen ligger bakom den totala uppgången (dock inte Ericsson som inte gått särskilt bra minst sagt). Nedgången förra året på 14,5 procent har börjat jämnas ut i och med uppgången under januari månad. Det är ingen liten uppgång som Stora Enso och Lundin Mining står för under januari, runt 30 procent.

Två andra vinnarbolag i januari är stålbolaget SSAB och fordonskoncernen Volvo vars aktier har stigit med kring 20 procent på en månad. På en sällsynt stark januaribörs tillhör olje- och gasbolaget PA Resources, it-säkerhets-bolaget Fingerprint Cards och bioteknikbolaget Epicept de stora förlorarna.

Stig Björne

 

 

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.