Ekonomin i Ryssland

Swedbanks analys på utvecklingen i Ryssland behandlar den ekonomisk utvecklingen och det politiska läget i landet. Rapporten kom före presidentvalet och det var nog ingen stor nyhet att Putin vann valet. Vad Putin vid makten betyder för den ryska ekonomin är oklart. Ett axplock ur rapporten följer.

Putin lovade innan valdagen stora anslagsökningar till militären och polisen samt löneökningar till läkare och lärare. Pensionerna och andra sociala utbetalningar har redan höjts bitvis. Bland annat finns ett ”superbarnbidrag” om man skaffar mer än ett barn. Befolkningsminskning är ett stort problem för Ryssland på längre sikt.

Stark inhemsk efterfrågan bidrog till fortsatt ekonomisk tillväxt under 4:e kvartalet för år 2011. Totalt sett växte den ryska ekonomin med 4,3 procent förra året. Detaljhandeln expanderade bra med stöd av en relativt låg arbetslöshet, på 6-6½ %, och en sjunkande inflation. Företagen mer fortsatt tveksamma och investeringarna växte i mer måttlig takt.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.