Tufft för Spanien – spanska situationen extremt svår

Som jag tidigare skrivit ligger Spaniens arbetslöshet på 23,6%. Mariano Rajoy premiärminister i Spanien sade på onsdagen att ”Den spanska ekonomiska situationen är extremt svår”.

Vissa offentliga institutioner har inte tillgång till kapitalmarknaderna vilket hindrar dem från att refinansiera sina skulder. Regeringen ”vet vad som måste göras” och han beskrev utmaningen som landet står inför som ”gigantisk”. Åtgärdspaketet kommer inte ha någon effekt på kort sikt utan de kommer först att visa sig på medellång sikt. Spaniens statsskuld har nu kommit upp i 80 procent av BNP och ingen utplaning i sikte.

Den ekonomiska oron för Spanien växer alltså. Vi kan sluta oss till att krisen för vissa Euroländer är långt ifrån över och osäkerheterna kommer att bestå under lång tid framåt.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.