Turbulent börsutveckling maj – Grekland och Spanien fortsatta orosmoln

Maj börsmånad blev turbulent.  En stor del av turbulensen kan härledas ur den finansiella oron i Grekland och Spanien. Ländernas situation bäddar för fortsatt oro på Stockholmsbörsen. Om Grekland får en regering som inte håller fast vid de internationella överenskommelserna lär det bli ännu stökigare.

Grekland

Efter det misslyckade valet lyckades inte politikerna bilda regering utan tillsatte istället en expeditionsministär tills nyvalet i mitten av juni 2012. Börsen var som högst på nästan 15% under mitten av mars följt av både börsfall och rejäla rekyler.

I helgen presenterades ett antal nya grekiska opinionsmätningar som visar att stödet ökar för partier som vill ha åtstramningspaket. Största parti var genomgående Ny Demokrati. Vänsteralliansen Syriza, som ligger 2:a, har en marginal på 0,5 till 5,7%. Tidigare visade andra mätningar på 2,5 till 4% ledning för Syriza. Då det största partiet får 50 platser av 300 i parlamentet är detta en viktig faktor. Mätningarna säger en del om hur osäkert läget är.

”Antonis Samaras, ledare för Ny Demokrati, försökte skissa på konsekvenserna av ett euroutträde och sade att grekiska inkomster, bankinnehav och fastighetsvärde skulle förlora minst halva sitt värde inom dagar, medan livsmedelspriserna skulle stiga med 25 procent.”  SvD

Spanien

I slutet på förra veckan meddelade Katalonien att de behöver finansiellt stöd. Regionen svarar för 20% av Spaniens BNP. Katalonien är bara en av 17 regioner varav knappt någon har sina finanser i balans. De spanska regionerna är i stora drag autonoma och det finns problem med styrningen från Madrid när man måste spara pengar tex inom vården.

Finansiering av regionerna från centralregeringen är troligen det mest kostnadseffektiva sättet, meddelar Royal Bank of Scotland, till nyhetsbyrån Bloomberg. Den spanska regeringen har också förklarat att den kommer att hjälpa regionerna, men inte exakt hur.

Under måndagen reagerade finansmarknaderna på ett antal dåliga nyheter från Spanien. Marknadsräntorna steg och tioårsräntan hade vid 13-tiden gått upp 15 punkter och 6,46%. Det är den högsta nivån sedan november 2011 och i längden går det inte att låna till de räntorna.

Bankia en sammanslagning av sju banker, som har Spaniens största portfölj av bolån, handelsstoppades i förra veckan. Den spanska regeringen meddelade att behöver ge ett tillskott på 19 miljarder euro (170 miljarder kr) till banken. Tidigare har Bankia fått tillskott på 5,4 miljarder euro.

På marknaden oroar man sig för att den spanska staten – som har problem i sig – samtidigt tvingas hantera stora ekonomiska stöd till bankerna och regionerna som ingen vet hur stora de kan bli.

”Problemet är att låna upp mer pengar nu när marknaden redan är skör. Det kan bli droppen som får räntan att gå till 7 procent”, sa en representant för Royal Bank of Scotland till Bloomberg.

Uttalandet  syftar på när en tioårsränta når 7% under en viss tid. Den nivån innebar att Grekland, Irland och Portugal tidigare fick be om nödlån. Spanien – relativt Grekland – har som tur är en låg statsskuld.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.