Fortsatt Eurokris

Moody'sI helgen utlovades ett massivt stöd till Spaniens banker av EU. Inget är fastställt med nu tog man i för att vara säkra på att stödet ska räcka. IMF hade talat om 400 miljarder kronor men kan bli uppåt det dubbla. Stockholmsbörsen steg på måndagen rejält – inte minst de svenska bankerna.

Stig Björne

Men så var det dags för kraftigt stigande spanska räntor. Spanska räntor steg till nya rekordnivåer på torsdagsmorgonen och de är nu väldigt nära smärtgränsen runt 7 procent. Även de italienska räntorna var relativt kraftigt upp inför en obligationsemission.

De spanska räntorna handladess på torsdagsmorgonen till de högsta nivåerna under eurotiden. Tioårsräntan hade på torsdagens förmiddag stigit 24 punkter (hundradels procentenheter) till 6,99 procent. Samtidigt hade tvåårsräntan klättrat över 5 procent.

En tioårsränta över 7 procent har i Irlands, Greklands och Portugals fall visat sig vara något av en smärtgräns. Länderna klarade ingen längre period med så hög ränta innan de tvingades be om nödlån. Spanien utlovades ju som nämndes inledningsvis ett lån på upp till 100 miljarder euro, motsvarande 880 miljarder kronor, den gångna helgen. Men de pengarna är bara till för banksektorn.

Moody’s

På onsdagskvällen meddelade också kreditvärderingsinstitutet Moody’s att Spaniens kreditbetyg sänks med tre steg och det lär väl inte hjälpa till att öka riskaptiten, besked var dock väntat. I Italien fortsätter också räntorna att stiga. Tioårsräntan handlades klockan under förmiddagen på torsdag till 6,30 procent efter en uppgång med 8 punkter. På torsdags-förmiddagen ska Italien sälja statsobligationer för 4,5 miljarder euro, motsvarande 40 miljarder kronor.

Även kring Cypern, som också nedgraderades av Moody’s, växer oron. Landets ekonomi är tätt sammankopplad med den grekiska och bankerna behöver förmodligen någon typ av stöd. Cyperns finansminister Vasos Shiarly bekräftar att landet överväger en begäran om ett räddningspaket, men uppgav för journalister att inget slutligt besked ännu tagits. Om landet väljer att söka sig till EU:s räddningsfond eller Ryssland, som landet har haft nära band med sedan årtionden, är inte heller klart.

I tillägg är det val i Grekland på söndag. Då visar det sig om det går att få någon majoritet i parlamentet och om det blir ett parlament som godkänner en regering som förkastar EU:s villkor för nödlånen eller om man fortsätter på den inslagna vägen. Risk för fortsatt turbulent på börsen.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.