Bilförsäljningen ökar – Återhämtning i USA?

Ett tecken på en förbättrad konjunktur brukar vara ökad bilförsäljning. Och frågan är om den ökade bilförsäljningen i USA pekar på att ekonomin börjar komma igång på allvar trots budgetstup etc. 

Under år 2012 såldes inte mindre än 14,5 miljoner bilar, den bästa siffran på fem år. Volvo PV, en av de mindre aktörerna i USA, ökade med 1,3 procent till 68 117. Det skriver SVD.

Volvo PV:s bilförsäljning var synnerligen stark i december. Det såldes 15,1 procent fler Volvobilar än under december 2011, enligt de officiella siffrorna. Årssiffran däremot var blygsammare. Den amerikanska totalmarknaden ökade med 13 procent, tio gånger mer än vad Volvo PV kom upp i, man tappade alltså relativt sett.

Vad gäller Europamarknaden för bilar så är situationen mer ansträngd för många biltillverkare bland annat Opel. Men i USA ser det alltså annorlunda ut. Ökningen för 2012 var tredje året i rad som man nådde över tio procent. En sådan svit har man inte haft sedan 1973, enligt branschtidningen Automotive News.

Samtidigt finns det statistik som visar att den amerikanska bilparken nu är äldre än någon gång tidigare. Snittet ligger på cirka elva år, och det innebär att många bilar måste ersättas under 2013. De utländska märkena klarade sig mycket bra på den amerikanska marknaden 2012.

Toyota ökade med 27 procent mot Fords 4,7, GM:s 3,7 och Chrysler med 21 procent. Ford och Chevrolet tappade därmed marknadsandelar totalt sett på USA-marknaden. GM:s marknadsandel, 17,9 procent, är den minsta man haft på 50 år.

De bilar som sålde mest i världen var

  1. Ford Focus: 1 000 000
  2. Toyota Corolla: 966.000
  3. VW Jetta: 822.000
  4. Hyundai Elantra: 777.000
  5. Ford Fiesta: 728.000

De definitiva siffrorna är inte riktigt klara enligt SVD. Det är marknadsföretaget LMC Automotive har gjort en förhandsprognos för de mest sålda bilmodellerna under 2012, globalt sett. LMC Automotive har samlat in data från alla de stora marknaderna och presenterade siffrorna strax innan julhelgen.

Intressant att notera att VW Jetta (Golf ej inkluderad) ligger så högt i ett svenskt perspektiv och även Hyundai Elantra. Det säger lite om att flest bilar inte säljs i Sverige… USA och Kina är dominerande.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.