Julhandeln förväntas bli lika stor som 2012

Branschorganisationen Svensk Handel har en indikator för det man lite skämtsamt kallar ”Köpsuget”.  Undersökningen Köpsuget görs av HUI Research på uppdrag av Svensk Handel och kommer att genomföras fyra gånger per år. Köpsuget november 2013 baseras på en webbenkät, där 1 273 svenskar, mellan 18 och 80 år, har deltagit. Undersökningen genomfördes under oktober 2013.

Stig Björne

Den senaste undersökningen visar att köpsuget fortsätter att stiga och landar i november på plus 16. Och det är inköp till hemmet och upplevelser samt sparande som hushållen tror kommer öka mest. Tolv procent svarar att de ska köpa fler julklappar i år, men dubbelt så många, 25 procent, svarar att det kommer köpa färre julklappar än förra året.

Svensk Handel kommenterar undersökningen;

Köpsuget har stärkts ytterligare i november. Hushållen planerar att under vintern satsa mer på hemmet och på upplevelser såsom bio och kultur. Många inomhusaktiviteter tar nu vid och tar en del av konsumenternas plånböcker. Samtidigt ser vi ett fortsatt starkt sparande.

Undersökningen visar att de flesta konsumenterna kommer att lägga lika mycket pengar som under förra julen. Däremot är det fler som planerar att dra ner på inköpen än som planerar att öka dem. E-handeln har utvecklats starkt och det blir allt mer populärt att handla varor på nätet på grund av bekvämlighet och utbud. Var femte konsument planerar i år att handla sina julklappar på nätet. En tidigare prognos från HUI Research indikerar att årets julhandel kommer att omsätta 66 miljarder kronor (1,5 procent mer än 2012).

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.