Stig Björne om folk- och bostadsräkningen: Hur bor vi?

Givet att en ny metod utvecklats för Registret för totalbefolkningen och Lägenhetsregistret (kopplat till folkbokförda på lägenheter) så kan man nu för första gången sedan folk- och bostadsräkningen (någon som kommer ihåg den och debatten som var?) idag redovisa hur hushållen i Sveriges kommuner bor.

Stig Björne

Det har alltså inte varit möjligt sedan senaste FOB:en (folk- och bostadsräkningen) 1990. En annan nyhet är att det nu finns möjlighet att jämföra boendeutrymmet mellan kommunerna.

Per person så bor vi på i genomsnitt 42 kvadratmeter i Sverige. Störst boendeutrymme har man i Tingsryd och Emmaboda där genomsnittet ligger på 54 kvadratmeter, följda av Ydre, Båstad och Åsele med ett genomsnitt på 53 kvadratmeter per person. Inte förvånande så har man minst boendeyta i storstäderna – åtta av tio ligger i Storstockholm och två i Malmö och Göteborg. Där har man ca 34 kvm per person.

Störst respektive minst yta

Störst boendeutrymme

 

Minst boendeutrymme
Kommun Bostadsarea/
person
Kommun Bostadsarea/
person
 
Tingsryd 54 Botkyrka 34  
Emmaboda 54 Stockholm 34  
Ydre 53 Sundbyberg 34  
Båstad 53 Solna 34  
Åsele 53 Huddinge 36  
Torsås 52 Södertälje 36  
Vellinge 52 Haninge 37  
Simrishamn 52 Malmö 37  
Vindeln 52 Göteborg 37  
Överkalix 51 Upplands Väsby 38  

Förklaringen är ju självklar att bor man i småhus – som det finns fler av i glesbygden – så har man större boyta. Sammansättningen på befolkningen spelar också stor roll. I Solna som hör till de kommuner som har minst bostadsarea per person, bor bara drygt en procent av hushållen i ett ägt småhus. I Gagnefs kommun bor den största andelen, 80 procent av hushållen, i ett ägt småhus.

Topp-10 kommuner med störst/minst andel hushåll i ägda småhus. Andel i procent

Störst andel hushåll i ägda småhus

 

Minst andel hushåll i ägda småhus
Kommun Andel småhus, äganderätt Kommun Andel småhus, äganderätt  
Gagnef 79,5 Solna 1,2  
Öckerö 77,9 Sundbyberg 5,7  
Tjörn 77,4 Stockholm 9,9  
Vellinge 75,8 Malmö 16,3  
Mörbylånga 73,4 Göteborg 19,3  
Orust 72,4 Södertälje 25,8  
Ekerö 72,3 Lund 26,9  
Habo 71,8 Uppsala 27,2  
Robertsfors 71,6 Helsingborg 28,2  
Lekeberg 70,8 Örebro 28,7  

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.