Inkomsterna ökar snabbare i Sverige

Statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) och rapporten ”Statistics on Income and Living Conditions” från Eurostat visar att inkomsterna i Sverige har ökat mer än genomsnittet i EU-länderna. Den disponibla medianinkomsten har ökat snabbare i Sverige än i de flesta andra länder i Europa.

För bara 5-6 år sedan låg Sverige bland de länder i Västeuropa som hade lägsta inkomsterna. På 5 år har Sverige klättrat till en 8:e plats. Förklaringen kan vara att skatten är högre i Sverige än andra EU-länder, men vi betalar väsenligt mindre för barnomsorg, äldreomsorg och sjukvård.

Läs mer

Text: Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.